Kolk – Kineziološki trak KT Tape

Bolečina fleksorjev kolka je sorazmerno redka poškodba, ki prizadene sprednji del kolka, pogosteje se pojavlja pri »mlajših odraslih« in ženskah.

Ne glede na redkost so takšne poškodbe ali deformacije kolka lahko zelo boleča. Mišice upogibalke kolka so sestavljene iz male ledvene mišice in velike ledvene mišice (psoas major in posas minor) ter črevnične mišice (ilijacus). Pogosto jih označimo kot “mišice iliopsoas”. Njihova naloga je upogib stegna in dvig kolen.

Pomanjkanje fleksibilnosti v kolku, oslabelost jedra in akutna poškodba so pogosti vzroki bolečin pri upogibu kolena. Poškodbe običajno nastanejo med eksplozivnim ali silovitim gibanjem, kot je brcanje, hitro spreminjanje smeri ali sprint.

Bolečine, ki se običajno pojavijo na sprednjem delu boka, se nadaljujejo po stegnu in se poslabšajo pri premikanju noge naprej ali navzgor.

Trak KT lahko pomaga sprostiti in podpreti mišice, ki tvorijo skupino fleksorjev kolka in tako ustvari pogoje, da se lahko začne proces zdravljenja. Nameščen KT Tape trak privzdigne kožo in tako se pospešiti prekrvavitev. Dodatno je zaželen počitek, hlajenje, lahko raztezanje in na koncu trening za ravnotežje in moč.

Znanstvene raziskave so pokazale, da kineziološki trakovi lahko učinkovito zmanjšujejo bolečine, vendar ni kliničnih dokazov za vse poškodbe. Prenehajte z uporabo na razdraženi ali vneti koži. Tehnike nanosa so namenjene izključno za izobraževalne namene. KT Tape trakovi niso nadomestilo za profesionalno medicinsko oskrbo. Bolniki z rakom naj ne uporabljajo KT Tape trakov, ker lahko posegajo v zdravljenje.