Križ – Sakroiliakalni sklep – Kineziološki trak

Bolečine v križu pogosto povzročajo zapleti, ki izhajajo iz sakroiliakalnega sklepa (SI-sklep).

Čeprav to ni edini vzrok, je dobro biti pozoren pri postavljanju diagnoze in odpravljanju težav. Tako športniki, ne glede na panogo, kot tudi neaktivni ljudje, se pogosto ubadajo s težavami v SI-sklepu zaradi nepravilnega položaja telesa.

Sklep, kjer se stikata križnica in medenica (to je na spodnjem delu hrbta, kjer najdemo tisti dve “jamici”), je prvenstveno zasnovan za stabilnost in ne za gibljivost, čeprav pride tudi do slednjega. Njegova naloga je, da razporedi obremenitev trupa po bokih in nazaj po trupu. Sklep je zelo občutljiv na bolečino zaradi številnih mišic na tem predelu in dejstva, da je zelo »ožičen« s številnimi živci. To bi lahko pojasnilo, zakaj lahko SI-sklep povzroča bolečine na različne načine. Ženske so izpostavljene povečanemu tveganju za to bolečino zaradi širše medenice in krajših okončin. Poleg tega lahko hormoni med porodom, ki sprostijo vezi, povzročijo kasnejše zaplete, rezultat pa je kronična bolečina.

Vzroki za bolečine v spodnjem delu hrbta so številni in mnoge od njih še ne razumemo v celoti. Vendar pa obstajajo nekateri pogosti vzroki, ki so povezani s sindromom disfunkcije SI-sklepa: na primer asimetrično gibanje, ki ga povzročata neenako dolgi nogi, večja neravnovesja v mišicah, slaba fizična kondicija, artritis in skolioze so nekateri bolj resni vzroki, ki so posledica položaja medenice.

Nadalje problemi, kot so slaba telesna kondicija, vnetja zaradi prekomerne uporabe, poškodbe in neustrezna prehrana, lahko povzročajo degeneracijo. So pa še drugi vzroki, ki jih povezujemo z bolečino v sklepih: neprimerna obutev in neustrezni treningi lahko povzročijo težave v SI-sklepu. Ti so pogosto izraženi kot neporavnani boki.

Bolečina je najbolj očiten simptom in se lahko giblje od blage do ostre in izredno naporne. Večina posameznikov pove, da se je bolečina začela nenadoma. Vzorce bolečine je težko opisati in zdi se, da se med posamezniki razlikujejo v tem, kako daleč bolečina seva, kako se občuti in kakšna je intenzivnost. Daljše sedenje je pogosto sprožilec, vstajanje iz sedečega položaja lahko povzroči hudo bolečino. Bolečina, ki se hitro širi čez hrbet, zadnjico in noge, pa ni nujno povezana disfunkcijo SI-sklepa in zahteva večjo pozornost.

S pomočjo KT Tapea zmanjšamo pritisk na mišice in ustvarimo dodatni prostor za cirkulacijo na bolečem mestu. Bolečina se lahko zmanjša skoraj takoj. Trakove pa lahko, poleg vsakdanjega nošenja, uporabiš v kombinaciji z masažo, hlajenjem po fizični aktivnosti, raztezanjem, nesteroidnim protivnetnim zdravilom ali vadbi kot je pilates.

Znanstvene raziskave so pokazale, da kineziološki trakovi lahko učinkovito zmanjšujejo bolečine, vendar ni kliničnih dokazov za vse poškodbe. Prenehajte z uporabo na razdraženi ali vneti koži. Tehnike nanosa so namenjene izključno za izobraževalne namene. KT Tape trakovi niso nadomestilo za profesionalno medicinsko oskrbo. Bolniki z rakom naj ne uporabljajo KT Tape trakov, ker lahko posegajo v zdravljenje.