Zapestje – Kineziološki trak KT Tape

Zapestje sestavlja več majhnih kosti, ki podpirajo ozek prehod, imenovan karpalni kanal. Karpalni kanal podpirajo vezi, skozenj pa potekajo kite, ki nadzorujejo gibanje roke in prstov ter živca, ki povzroča bolečine, poznane pod imenom sindrom karpalnega kanala.

Anatomija zapestja je takšna, da omogoča gibanje in zagotavlja stabilnost.

Bolečine v zapestju so lahko blage do zelo hudih, razvrščamo pa jih glede na stopnjo poškodovanih vezi. Bolečina definiramo kot poškodbo ligamentov, ko so raztegnjeni preko njihovega normalnega razpona in ne kot poškodbo kosti. Poznamo tudi primere, ko pride to tako močnega krčenja mišic, da se del kosti iztrga iz narastišča, kar imenujemo avulzija.

Stopnje poškodovanih vezi:
I. stopnja: vezi so nategnjene, vendar ne pretrgane, poškodbo spremlja blaga do zmerna bolečina.

II. stopnja: obstajajo delno pretrganje ligamentov, zmanjšan je obseg gibanja; bolečina je običajno zmerna, na koži se pojavijo modrice.

III. stopnja: kadar pride do popolnoma pretrganih vezi, je potrebna takojšnjo zdravniška pomoč; bolečina je na splošno huda, prisotne so modrice.

Boleče ali nestabilno zapestje lahko povzročijo številni dejavniki; prekomerno oz. dlje časa trajajoče ponavljanje enakih gibov, kot so tipkanje, rezanje lasa ali delo za tekočim trakom… lahko povzročijo vnetje karpalnega tunela in posledično bolečino. Poškodba, kot je padec na iztegnjeno roko, lahko delno ali v celoti povzroči pretrganje vezi. Topa sila med tovrstnimi poškodbami lahko povzroči tudi zlom in modrice, ki močno ovirajo premikanje zapestja. Do poškodb pride tudi med ekstremnim zvijanjem zapestja ali če pride do udarca le z delom pesti. Kontaktni športi, downhill športi ali poklici na višini, so tipični, kjer so pogoji, ko pride do poškodb zapestja.

Bolečine so blage do hude, odvisno od poškodbe ligamentov in kosti. Bolečina so prisotne pri skoraj vsakem gibu zapestja, zlasti pri iztegovanju. Pogosti simptomi so otekanje, modrice ter sevanje bolečine v roko in dlan. Pogosto na dotik občutimo toploto.

Uporaba KT Tape je primerna pri poškodbah I. in II. stopnje, medtem ko je pri 3. stopnji nujna zdravniška pomoč. KT Tape uporabniku zagotavlja stabilnost in mehansko podporo. Trak je udoben in omogoča gibanje v ravno pravem obsegu, da pospeši proces zdravljenja. Za hitrejše okrevanje se priporoča počitek, hlajenje in v zelo hudih primerih operacija. V izogib zapletom je zelo pomembna natančna diagnoza.

Znanstvene raziskave so pokazale, da kineziološki trakovi lahko učinkovito zmanjšujejo bolečine, vendar ni kliničnih dokazov za vse poškodbe. Prenehajte z uporabo na razdraženi ali vneti koži. Tehnike nanosa so namenjene izključno za izobraževalne namene. KT Tape trakovi niso nadomestilo za profesionalno medicinsko oskrbo. Bolniki z rakom naj ne uporabljajo KT Tape trakov, ker lahko posegajo v zdravljenje.