Vrat in ramena – Kineziološki trak

Vrat je očitno pomemben sestavni del naše anatomije, saj povezuje možgane s preostalim delom telesa.

Vse, kar poteka skozi vrat, je ključnega pomena in se močno opira na pravilno delovanje mišično-skeletnega sistema za zaščito in podporo teh struktur.

Stres je shranjen točno v teh mišicah in lahko povzroči glavobole ali bolečine v ramenih. Če sediš cel dan za računalnikom, gledaš navzdol med tekom, slabo spiš ali delaš nenadne zasuke in spremembe smeri, so to pogosti vzroki za bolečine v vratu.

Napete mišice, poškodovane vezi, artritis, subluksacije hrbtenice, stisnjeni živec, vozle oz. triggerji ali adhezije (zlepljenje tkiv) in številna druga mišično-skeletne stanja. Bolečine se običajno niti ne občutijo samo v vratu, ampak tudi v ramenih.

Napetost v mišicah se lahko pojavi ob poškodbi mišičnega tkiva, ki povzroči zakrčenost vratnih in mišic ramenskega obroča. Obremenitev je lahko posledica stresa, slabe drže, slabih spalnih navad… Simptomi se kažejo kot bolečina, otrdelost in zategnjenost zgornjega dela hrbta ali ramen in občutljivost na pritisk. Bolečine se lahko posledica poškodb ali drugih zdravstvenih stanj; psihološki stres, depresija ali nespečnost.

KT Tape blaži bolečine tako, da sprošča mišice, jim zagotavlja podporo, povečuje prekrvavitev okoli prizadetega območja in zmanjša pritisk na mišične strukture in tako spodbuja naravne procese zdravljenja. Občutek olajšanja se običajno pojavi takoj po nanosu trakov.

Razmisliti je dobro tudi o dodatnih ukrepih, kot je izboljšanje telesne drže, masaža, magnetna stimulacija, vaje in hladni obkladki. KT Tape bo olajšal bolečine in pomagal pri boljši drži, vendar pa je potrebno poiskati zdravniško pomoč, če bolečina postane hujša, je gibanje oteženo ali se simptomi poslabšajo. Uporabi KT Tape v bež odtenku, če ne želiš preveč vpadljivih barv.

Znanstvene raziskave so pokazale, da kineziološki trakovi lahko učinkovito zmanjšujejo bolečine, vendar ni kliničnih dokazov za vse poškodbe. Prenehajte z uporabo na razdraženi ali vneti koži. Tehnike nanosa so namenjene izključno za izobraževalne namene. KT Tape trakovi niso nadomestilo za profesionalno medicinsko oskrbo. Bolniki z rakom naj ne uporabljajo KT Tape trakov, ker lahko posegajo v zdravljenje.