Stegno – Kineziološki trak KT Tape

Stegna so sestavljena iz močnih mišic, ki segajo od kolkov do kolen in skrbijo za upogibanje kolkov in kot podaljšek kolena.

Štiriglava stegenska mišica je, kot že samo ime pove, iz 4 mišic: rectus femoris, vastus lateralis, vastus medialis in vastus interomedialis. Bolečine so posledica mikro-poškodb, krčev ali napetosti. Najpogosteje pride do poškodb mišice rektus femoris, zaradi njene lege.

Do poškodb zaradi prekomerne obremenitve, natrganja ali rupture lahko pride na izvoru, narastišču ali samem mišičnem trebuhu. Prekomerna obremenitev zaradi dlje časa ponavljajočih enakih gibov se pogosto dogaja pri športnikih, ki konstantno obremenjujejo to mišico zaradi upogibanja kolen, to so predvsem tekači in kolesarji. Ponavljajoči gibi povzročijo poškodbe na narastišču, stiku med mišico in tetivo, kjer lahko pride do natrganja. Pogost primer takšne poškodbe je skakalno koleno. To stanje vpliva na tetivo mišice tik nad kolenom in je neposredna posledica ponavljajočih gibov med skoki. Če bolečino občutiš bolj proti boku v mišicah trebuha, obstaja možnost, da je prišlo do delne raztrganine same mišice. Bolečina se poslabša z iztegom kolena in na dotik.

Do poškodb pride tudi ob neposrednem udarcu v stegno ali pri padcu. Tako imenovana kontuzija je  poškodba tkiva, značilno so modrice. To se pogosto zgodi pri športih, kjer pride do kontakta s koleni ali čeladami dveh ali več športnikov. Bolečina je običajno konstantna in jo lahko izzove dotik ali gibanje kolena.

Uporabi KT Tape, da sprostiš poškodovane mišice in povečaš cirkulacijo na poškodovani mišici. Regeneracija bo hitrejša, bolečina pa manjša. Pri poškodbah stegenskih mišic lahko KT trak kombiniraš z lahkim in postopnim raztezanjem, hlajenjem po aktivnosti in počitkom.

Znanstvene raziskave so pokazale, da kineziološki trakovi lahko učinkovito zmanjšujejo bolečine, vendar ni kliničnih dokazov za vse poškodbe. Prenehajte z uporabo na razdraženi ali vneti koži. Tehnike nanosa so namenjene izključno za izobraževalne namene. KT Tape trakovi niso nadomestilo za profesionalno medicinsko oskrbo. Bolniki z rakom naj ne uporabljajo KT Tape trakov, ker lahko posegajo v zdravljenje.