Kineziloški trakovi – pogosta vprašanja in odgovori

Kako deluje kineziološki trak?

Kinziološki trak na mestu, kjer je poškodba rahlo privzdigne kožo in tako omogoča pretok krvi. Poškodovano tkivo dobi več kisika in hranil in se zato lažje celi. Skratka: kineziološki trak deluje mehansko.

Ali je trak prepojen s protibolečinskim ali katerim drugim zdravilom ali kemikalijo?

Ne. Kinezio trak ne vsebuje nobenega zdravila ali kemikalije, ki bi se absorbirala v telo. Edina kemična snov je adhezivno lepilo, ki traku omogoča, da se oprime kože.

 

Kakšna je razlika med klasično bandažo in kinziološkim trakom?

Klasična bandaža oz. povoj stisne kožo, kar pomeni, da pride do počasnejšega pretoka krvi, zato tudi tkivo na tem mestu dobi manj kisika in hranil, posledično se počasneje celi. Kinziološki trak pa deluje ravno obratno – kožo privzdigne, zaradi česar ima kri prosto pot, da prinese kisik in hranila ter pospeši celjenje.

Ali kinezio trak med tuširanje odlepim?

Ne. Med tuširanjem kineziološki trak ostane na koži, potrebuje nekaj minut, da se posuši.
Na kaj moram paziti, ko trak odstranim?
Preden trak odlepiš, ga dobro zmoči z vodo, napni kožo in odlepi. Če imaš občutljivo ali tanko kožo ter če uporabljaš KT Tape Extreme, preden trak odlepiš, nanj nakapaj nekaj kapljic olja, da lepilo popusti, šele nato ga odlepi.

Ali mora trak namestiti zdravnik, fizioterapevt maser ali drugo zdravstveno osebje?

Ni nujno, lahko pa. Vse več fizioterapevtov, maserjev in drugega zdravstvenega osebja uporablja kinezio trakove, za lajšanje in odpravo bolečin. Njihova prednost je, da imajo več izkušenj, kar pa ne pomeni, da se ni mogoče naučiti.
Na našem YouTube kanalu: Tesla Center najdeš video posnetke, kjer se naučiš različnih aplikacij in postaneš pravi mojster.

Na kaj moram paziti, da bo kineziološki trak bolj obstojen?

Če želiš maksimalno obstojnost kinezio traku, pred lepljenjem preberi naših 5 nasvetov, ki jih najdeš na zapisu: