Kolk Iliotibialni trak – Kineziološki trak KT Tape

Iliotibialni trak (ITT) je dolg in tanek trak veznega tkiva, ki teče navzdol po nogi. Začne se na kolku in se razteza do zunanje strani golenice tik pod zunanjim delom kolenskega sklepa. Pas deluje v koordinaciji z več stegenskimi mišicami, da zagotovi stabilnost na zunanji strani kolena.

Bolečine nam predelu se najpogosteje razvijejo zaradi prekomerne uporabe (tako imenovali preobremenitveni sindrom) in/ali kadar drugih poškodb in bolečin povečamo pritisk v kolku. Kombinacija ITT-sindroma kolena in kolka predstavljajo okoli 12% vseh poškodb, povezanih s tekom in kolesarjenjem, in je daleč najpogostejši vzrok za bolečino v kolenu. Iliotibialni sindrom kolka je običajno povezan z bolečino na zunanjem delu kolena.

Bolečine v predelu ITT na kolku lahko povzročijo različne vzroki, kar otežuje diagnosticiranje. ITTS sindrom iliotibialnega traku je posledica vnetja in draženja. Vnetje se pojavi, ko se vnamejo burse (sluzne vrečke), ki so odgovorne za gladko drsenje ITT. Rezultat je vnetje, ki med gibanjem povzroča bolečine na zunanjem delu boka.

KT Tape lahko pomaga pri zmanjšati vnetje kolka od sindroma ITT, burzitisa, bolečin v mišicah, artritisa in tendinitisa. Raztezne vaje, masaža in hlajenje pomagajo pri zmanjševanju teh simptomov. KT Tape pripomore k lajšanju bolečin, povezanih s problemi kolka, ne glede na njihov glavni vzrok*, vseeno pa se posvetujte z zdravnikom, se stanje poslabša.
*ni klinično dokazano za vse poškodbe

Znanstvene raziskave so pokazale, da kineziološki trakovi lahko učinkovito zmanjšujejo bolečine, vendar ni kliničnih dokazov za vse poškodbe. Prenehajte z uporabo na razdraženi ali vneti koži. Tehnike nanosa so namenjene izključno za izobraževalne namene. KT Tape trakovi niso nadomestilo za profesionalno medicinsko oskrbo. Bolniki z rakom naj ne uporabljajo KT Tape trakov, ker lahko posegajo v zdravljenje.