Rotatorna manšeta – Kineziološki trak KT Tape

Rotatorno manšeto sestavlja skupina mišic in tetiv, ki skrbijo za stabilizirajo ramo. To so relativno majhne mišice, vendar izjemno pomembne pri gibanju ramen. Začnejo se pri lopatici in se nadaljujejo v zgornjo roko na način, da oblikujejo “manšeto”, ki daje potrebno stabilnost in mehaniko rame.


Da razložim vitalnost teh mišic, si predstavljaj, da je ramenski sklep podoben žogici za golf, ki sedi na tee-stojalcu. Takšna zasnova je potrebna, da se roke lahko gibajo v vseh smereh, pri tem pa je sklep relativno stabilen. Mišice rotatorne manšete so odgovorne za preprečevanje nestabilnosti tega sklepa. Čeprav se pogosto zdi, da so poškodbe povezano s športnimi aktivnosti, pa je pojavnost poškodb rotatorne manšete približno enako pogosta tudi pri ne-športnikih.

Poškodbe rotatorne manšete so navadno posledica številnih dejavnikov. Možnost poškodb se povečuje s starostjo in degeneracijskimi spremembami tetiv, vendar pa se pojavljajo tudi pri mlajših, kjer je večja verjetnost prekomernega obremenjevanja ramenskega sklepa ali pa gre za mišična neravnovesja ali slabo biomehanika. Stanja kot so natrgane mišice, dlje časa ponavljanje enakih gibov, hiperekstenzija ali hiperfleksija ramen, slaba tehnika meta pri športih, ki vključujejo metanje…. Natrgane mišice rotorne manšete se lahko vnamejo in povzročijo bolečino in omejeno gibanje rok. Pojavijo se lahko tudi po akutni poškodbi rame ali pogosteje zaradi dlje časa ponavljanja enakih gibov. Pri športu ali v vsakdanjem življenju, kjer pogosto ponavljamo enake gibe, metanje, nihanje, eksplozivno potiskanje ali vlečenje, izpostavljeni visokemu tveganju še posebno velika. Plavanje, športi, pri katerih se meče so vsi dobri primeri, kjer se pogosteje pojavljajo težave z rotatornimi manšetami.

Bolečina rotatorne manšete se pojavlja med mišicami rame, katerih naloga je rotacija in dviganje. Bolečina običajno pojavi na sprednji in zunanji strani rame ali na sami rami. Simptomi, ki se pojavljajo so bolečina, šibkost, privzdignjena ramena in omejeno gibanje. Bolečina se poslabša s fizično aktivnostjo, posebno če je vključen dvig roke nad glavo ali izteg pred telo.

Zgodnje diagnosticiranje in ukrepanje sta bistvena za preprečitev trajne škode. Trak KT Tape lahko uporabiš, da omogočiš rami stabilnost, razbremenitev pritiska v tkivu, povečanje cirkulacije in sprostiš preobremenjeno ali napeto mišico. Hlajenje po fizični aktivnosti in počitek sta bistvena in ju lahko kombiniraš z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili, ki zavirajo vnetje in preprečujejo bolečino. Po končanem začetnem procesu zdravljenja je priporočljivo izvajati krepitev rehabilitacijskega programa. Blagodejno vpliva tudi masaža ali magnetna stimuacija.

Znanstvene raziskave so pokazale, da kineziološki trakovi lahko učinkovito zmanjšujejo bolečine, vendar ni kliničnih dokazov za vse poškodbe. Prenehajte z uporabo na razdraženi ali vneti koži. Tehnike nanosa so namenjene izključno za izobraževalne namene. KT Tape trakovi niso nadomestilo za profesionalno medicinsko oskrbo. Bolniki z rakom naj ne uporabljajo KT Tape trakov, ker lahko posegajo v zdravljenje.