Triceps – Kineziološki trak KT Tape

Bolečina ali oslabljenost troglave nadlaktne mišice je lahko posledica poškodbe same mišice in/ali živcev, ki potekajo v roki.


Triceps Tendonitis – je vnetje triceps tetiv, ki povezuje triceps mišice na zadnji strani komolca. Bolečina se občuti tik nad zadnjim delom komolca in je največkrat posledica ponavljajočih se obremenitvah ali pretežkih bremen, preveč silovitih gibov ali padca na iztegnjeno roko (lahko se istočasno diagnosticira z bolečino ali oslabljeno triceps mišico).

Triceps mišica v latinščini pomeni “tro-glava mišica”, vključuje pa skupino mišic na hrbtni strani roke, ki je odgovorna za ekstenzijo (izteg) roke. Vsaka glava mišice izvira na drugem mestu, vse pa končajo v zadnji del komolca preko tetive. V tem zapisu bom vse tri mišice triceps označila kot »triceps«. Najpogosteje se poškodbe tricepsa pojavijo pri moških, starejših od 25 let, ki opravljajo poklice ali športne aktivnosti, kjer je prisotno dvigovanje, potiskanje težjih breme ali ponavljajočih gibov rok.

Oslabljene triceps mišice lahko povzročijo bolečine zaradi poškodb, stisnjenih živcev, poškodb vezi ali tetiv, če poskušamo dvigniti ali potisniti pretežke predmete ali pa zaradi pristanka na iztegnjeni roki. Trening z utežmi, športi, kjer mečemo predmete in kontaktni športi, so aktivnosti, ker se poškodbe triceps mišice pojavljajo pogosteje, saj je obremenitev na mišice in njene tetive prevelika. Pojavi se večje tveganje natrganih mišic in preobremenjenosti, če so le-te prekomerno izpostavljanje stresu ali pritiskom.

Značilna je zmanjšana gibljivosti v sklepu, bolečina na zadnji strani komolca in roke, lahko je prisotno otekanje. Najboljši način, da se izogneš takšnim poškodbam, je, da se pred aktivnostjo pravilno ogreješ in bremena pa si ne nalagaš postopoma.

S KT Tape si lahko pomagaš pri lajšanju bolečin v tricepsu. Aplikacija sprosti poškodovane mišice, poveča pretok krvi, kar zmanjša vnetje in pritisk ter pospešitvi proces okrevanja. Ne pozabi še na počitek, hlajenje, raztezanje, masažo ter stimulacija mišic ter skrajšaj čas okrevanja.

Znanstvene raziskave so pokazale, da kineziološki trakovi lahko učinkovito zmanjšujejo bolečine, vendar ni kliničnih dokazov za vse poškodbe. Prenehajte z uporabo na razdraženi ali vneti koži. Tehnike nanosa so namenjene izključno za izobraževalne namene. KT Tape trakovi niso nadomestilo za profesionalno medicinsko oskrbo. Bolniki z rakom naj ne uporabljajo KT Tape trakov, ker lahko posegajo v zdravljenje.